Welkom op de pagina van de K-Dolls in K-town.


Hier kan u alle informatie terug vinden i.v.m. de kunstwandeling in onze mooie stad.


PDF van de wandeling :

Interesse in de aankoop van een grote of kleine K-Doll ?

Ontdek de K-dolls in K-town

Serviceclub Kiwanis Kortrijk viert zijn vijftigste verjaardag met een bijzondere kunsttentoonstelling. Levensgrote poppen verschijnen in het stadsbeeld van Kortrijk. Deze K-dolls zijn de grotere broers en zussen van de Kiwanispoppen.

Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers. Hun doel is een bijdrage leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Eén van hun bekendste projecten is dat van de Kiwanispop. Elk kind dat opgenomen wordt in AZ Groeninge krijgt zo’n popje. Het is niet bedoeld als speelgoed, maar als therapeutisch middel. Het zorgt ervoor dat kinderen minder angst en pijn ervaren. De afgelopen jaren deelde de serviceclub er al enkele duizenden uit.

"Ik ben enorm blij dat Kiwanis Kortrijk deze tentoonstelling naar Kortrijk haalde. Het gaat om een zeer sociaal project in samenwerking met AZ Groeninge waaruit een kunstige en creatieve uitloper ontstond, het past dan ook perfect in Kortrijk en Culturele Hoofdstad ! De 5 unieke Kortrijkse poppen zien er alvast prachtig uit, en ik hoop dat de wandeling mensen kan bekoren én hen kan overtuigen om een K-Doll te kopen als steun." Axel Ronse, schepen van Cultuur

K-dolls en lokale kunstenaars

De veel grotere K-dolls (220 cm) die vanaf begin februari in Kortrijk opduiken, zijn een artistiek verlengstuk van de Kiwanispopjes. Deze reizende tentoonstelling deed al verschillende Europese steden aan en komt nu voor het eerst naar West-Vlaanderen.

"Het is voor ons de ideale gelegenheid om onze naam en vooral onze projecten bij het grote publiek kenbaar te maken." Serviceclub Kiwanis Kortrijk 

In elke stad waar de expo passeert, krijgen enkele lokale kunstenaars de kans om een grote pop te bewerken. Deze levensgrote poppen worden onbaatzuchtig door lokale artiesten beschilderd en in een echte kunstroute geëxposeerd in de historische binnenstad van Kortrijk. In Kortrijk zijn de lokale kunstenaars niemand minder dan Rik Vermeersch, Mieke Gydé, Analucia Moreno-Concha, Monica Villarroel en Joke Demeyere. Hun werk zal vanaf 10 februari te zien zijn, want dan wordt een wandelroute geopend die langs 26 K-dolls zal leiden. Naast 21 bestaande poppen zullen er dus 5 gloednieuwe en lokale K-dolls te bewonderen zijn.

Opbrengst voor kinderen

Naast de grote poppen, komen er ook kleinere exemplaren (ca. 35cm) in de etalage van lokale handelaars van het Kortrijkse centrum waarvan een groot aantal van Kortrijkse makelij zijn. Ze werden onder andere bewerkt door lokale artiesten, leerlingen van Kunstacademie Kortrijk & -Zwevegem en mensen van Groep Ubuntu. Alle poppen zijn te koop, de grote kosten € 4.500, de kleintjes € 299. Met de opbrengst financieren wij niet alleen nieuwe ziekenhuispopjes, maar ook andere projecten ten bate van de jeugd in Kortrijk en omgeving.

De folders zijn te verkrijgen :

aan de balie van het stadhuis

de toeristische dienst

de deelnemende winkels (aangeduid met 'een hart voor kinderen' in de etalage, lijst zie hieronder)

PDF-versie downloadbaar via de link hierboven


Wedstrijd : win een Kortrijkse Cadeaubon van € 50 !!


Hoe maak je kans om 1 van de 4 bonnen van € 50 te winnen ?


Volg @kiwanis_kortrijk op instagram

  1. Neem een foto (of foto’s) met onze grote K-Dolls, en deel deze op je eigen instagram (feed & story)
  2. Tag ons (@kiwanis_kortrijk) en gebruik #kdollskortrijk (zo zien wij je foto zeker)


Uit alle foto's worden er in april 4 gekozen


Succes !!

De 5 Kortrijkse artiesten van een grote K-Doll


Rik Vermeersch : "Het Kind"


Rik Vermeersch (1949) is beeldend kunstenaar (tekenaar, schilder, beeldhouwer) wonend in Meulebeke West-Vlaanderen. Sinds 2005 uitsluitend schilder en tekenaar. Zijn oeuvre bestaat hoofdzakelijk uit realistische periodes. Exposeert in binnen- en buitenland.

In zijn realistische schilderijen zoekt hij een neutraliteit. Wil een realisme dat zich ontdoet van anekdotische beladenheid of verhaal : het is de dingen bekijken en vastleggen in hun louter aanwezig zijn, als entiteit, zakelijk en mysterieus, beroerd door het grenzeloze.

Mijn K-Dolls in K-Town : “Het Kind”

Hij staat zeer positief tegenover het initiatief K-Dolls dat zich inzet voor een sociaal doel, voor menselijkheid, en dit doet via kunstwerken die gedeeld worden met een publiek op nationaal vlak.

Voor de decoratie van het beeld baseerde hij zich op zijn schilderwijze, namelijk op de fond die hij aanlegt voor zijn realistische schilderijen. Die fond bestaat uit de primaire kleuren die zich digitaal verdelen over het oppervlak.


Het beeld van Rik Vermeersch is terug te vinden op de Grote Kring


Joke Demeyere : "Dreamwalker"


Joke studeerde begin jaren tachtig monumentale kunsten, specialisatie glaskunst en restauratie aan het Sint-Lucasinstituut te Gent. In 1996 behaalde ze aan hetzelfde instituut de titel van "Meester in de Beeldende Kunst – optie driedimensionele vormgeving – glaskunst". Daarnaast volgde ze nog workshops pâte de verre, glass molding en vervaardigen van glasjuwelen. Sinds 1985 voert ze tal van opdrachten uit en stelt ze haar werken tentoon in binnen-en buitenland.

Hugo Brutin over Joke Demeyere:

"Haar vormen zijn eenvoudig en blauw, althans op het eerste gezicht, geometrisch makkelijk te omschrijven: blauw is haar lievelingskleur, maar binnen de geometrie en binnen dat blauw leeft een wereld die zich gaandeweg ontplooit, onthult en aandacht opeist. Gelijke of gelijkaardige vormen naast elkaar illustreren hoe een discrete ingreep – een lijn van licht, een meer doorschijnende strook in een cirkel van donkerblauw – het ogenschijnlijk strenge, een bredere en speelse dimensie verleent."

Mijn K-Dolls in K-Town : “Dreamwalker”

Toen Kiwanis Kortrijk mij vroeg om een levensgrote wandelende K-Doll te beschilderen, waarbij de verkoop volledig gaat naar hun project ‘stoffen Kiwanis-pop voor kinderen in de ziekenhuizen’, was ik als kunstenaar heel vereerd om mijn steentje te kunnen bijdragen in dit mooie initiatief.

Het beschilderen van deze “dreamwalker” was een echte uitdaging want mijn persoonlijk werk is altijd sterk geometrisch opgebouwd met de blauwe kleur als dominante.

Bij de decoratie op mijn pop dacht ik spontaan aan het verlangen als ouder om je kind te zien opgroeien als een gelukkige en gezonde jong volwassene.….heel wat mensen herinneren zich hun kinder-en jeugdjaren nog waarbij ze bij een verjaardag gevraagd werden om mooi recht tegen de muur te gaan staan …ouders of grootouders trokken toen met een potlood of stylo een lijntje boven het hoofd en schreven daar de leeftijd naast… de evenwijdige blauw-witte lijnen op mijn pop zijn hier een knipoog naar. De vierkanten op de pop versterken het gevoel van veiligheid en geborgenheid. Blauw, de kleur van stabiliteit…  de rode accenten verwijzen naar energie en kracht.

Mijn “Dreamwalker” droomt van een toekomst waarbij kinderen en jong volwassenen de kans krijgen gelukkig en gezond door het leven te stappen.


Het beeld van Joke Demeyere is terug te vinden op de kruising van de Steenpoort en de Sionstraat (aan K in Kortrijk)


Mieke Gydé : "Mens in het klimaat"


Mieke Gydé gebruikt het schilderen als medium om de toeschouwer te confronteren met haar emoties. Ze werkt met acryl, olieverf en andere technieken.
Het figuratieve en suggestieve karakter van naakt en natuur is een overgave en ademt de energie waarmee ze creëert. Ze heeft dit kunnen delen in verschillende privécollecties en tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

Mijn K-Dolls in K-Town : “Mens in het klimaat”
De pop van Kiwanis Kortrijk is een uitdaging die ik met plezier aanvaard heb, omwille van het prachtige initiatief. Voor mij is het de “mens in het klimaat”, het is een aparte aanpak van mezelf om vrij en los te werken. Het kunnen delen van mijn emoties is voor mij zeer belangrijk. Waarvoor mijn dank.


Het beeld van Mieke Gydé is terug te vinden op de Broelkaai


Analucia Moreno Concha : "Ik leid de weg"


Analucia Moreno Concha is artieste die geboren en getogen is in Monterrey, N.L. Mexico. Haar ouders, beiden architect, legden reeds de kiem van de liefde voor kunst en schoonheid bij haar van in het prille begin. Ze is altijd trots geweest op de Mexicaanse tradities, cultuur en levendige kleuren.  Ze gelooft sterk dat kunst de kracht heeft om mensen te verbinden, ongeacht de taal of culturele verschillen. Dit stimuleerde haar om een diploma te behalen in grafisch design om haar droom na te streven : haar moederland aan de wereld tonen. Analucia woont reeds 9 jaar in Kortrijk waar ze haar eigen design bedrijf opstartte : “Amor Design”.

Mijn K-Dolls in K-Town : “Ik leid de weg”

Kritiek en sociale normen spelen een actieve rol in het menselijke leven. Regels en stappen worden uitgeschreven en je wordt verwacht deze te volgen… dat kan gedachten en gevoelens beperken. Het kunstwerk is geïnspireerd op het Tenango borduurwerk.  “Ik leid de weg” vertelt het verhaal van ideeën die uit de gedachtenkooi willen ontsnappen om hun hart te kunnen volgen. Angst zit enkel in de hoofden, het houdt de wil vast en beperkt deze.

Ik zou graag Kiwanis Kortrijk danken om me de kans te geven om mijn voetafdruk na te laten in de stad die me verwelkomd en omarmd heeft.


Het beeld van Analucia Moreno Concha is terug te vinden op de Verzetskaai


Monica Villaroel Celsi : "Moonlight in my sunset"


aka Moni Celsi, is een Chileense kunstenares die na talrijke omzwervingen sinds 10 jaar in België woont. Ze groeide op in Santiago waar ze architectuur studeerde. In 2005 week ze uit naar Londen om de volgende jaren nog naar Salamanca, Zürich en Madrid te verhuizen. Een ultieme liefdesroep verlokte haar in 2013 uiteindelijk naar Kortrijk. Monica Celsi is een markante en kleurrijke persoonlijkheid. Iemand die begiftigd is met bijzonder veel talent maar ook chaotisch is. Die chaos heeft ze nodig als drijfveer om nieuwe kunstwerken te creëren. In 2020 begon ze met haar eigen bedrijf Arte del Contento, of de Kunst van de Tevredenheid waar ze bijzondere kunst- en interieurprojecten tot leven brengt. In 2021 ging ze nog een stapje verder en richtte ze als medestichtser in haar thuisstad Kortrijk het Magnolia Collective op. 

Doel, vrouwen met een multiculturele achtergrond weerbaarder en zelfstandiger maken door hun talent en drang naar kunst verder tot ontwikkeling te brengen. Haar werk kan je grofweg in 3 cathegorieën opdelen. De eerste zijn figuratief geschilderde olieverftaferelen op doek. De tweede zijn live gemaakte schilderijen van aquarel die telkens tot stand komen bij een live concert of een hippe dj set en dit op alle mogelijke plekken in Europa. Tot slot zijn er haar geometrische kunstwerken met acrylverf die ze telkenmale uitwerkt in een voor haar typerend helder kleurenpalet. Momenteel is ze hard aan het werk om haar eerste internationale solotentoonstelling voor te bereiden. Een tentoonstelling die van 1 tot 15 september 2023 te zien zal zijn in het Stadhuis van Kortrijk om vervolgens te verhuizen van 6 november tot 26 december naar het Civic Center in Lo Barnechea te Santiago in Chili. 

Mijn K-Dolls in K-Town : “Moonlight in my sunset”

Het tentoongesteld werk zal een interpretatie zijn van haar opgedane ervaringen in het buitenland en de zeven steden waar ze heeft gewoond. Die ervaringen zal ze versmelten in haar geometrische kunstwerken maar ook aan de hand, en dit voor het eerst van sculpturen en videoprojecties. Monica Celsi zouden we kunnen samenvatten als volgt. We moeten creativiteit en kunst in onze maatschappij dicht bij ons hart houden. Solidair zijn onder vrouwen. Chaos koesteren als een troef om creatief te zijn. Alleen zo kan ik iets nieuw creëren en laten bloeien. In eeuwige liefde voor de kunst .

Voor meer updates en info check : www.artedelcontento.com, fb Monica Villaroel of Instagram @monicelsi.


Het beeld van Monica Villaroel Celsi is terug te vinden op de Grote Markt


(OP SMARTPHONE, GELIEVE VERDER NAAR BENEDEN TE SCROLLEN)De kleine K-Dolls zijn terug te vinden in de volgende winkels :


Budastraat :

Twee

Doorniksestraat :

Parmentier

Optivue Optiek

Filou & Friends

Cool electro cycles

Standaard Boekhandel

Clovis

Bodyshop

Cherubin

Grijze Zustersstraat

Frieda's Wine & Tea

Ensemble

Grote Kring

Visconti Donna

Grote Markt

Crocodile

Veneto

B&O

Tricolini

Korte Steenstraat

Le Trend

De Haen Tailor

Nys

Gigue

V-Chocolatier

Voorstraat

PP group

Schoenen Julien

Apotheek Bram Verhaeghe-Mattelaer

Ridder en Hove

Per La Donna

Lange Steenstraat

Optiek Somers

Accent

Tommy Tech

Verduyn

State of Art

Huis Raes

Leiestraat

Ondernemingsloket

Ashley

Atelier Vic

Dolce by Erina

Nathalie De Vleeschouwer

Onze Lieve Vrouwestraat

Salveshop

Overbekeplein

Daphnis & Chloe

Overleiestraat 

Momo Kids

Ceramic stories

Sint-Jansstraat

Dille & Kamille

Passion Home Linen

Sint-Maartenskerkstraat

Huis Loncke

Natur

Van Daleplein

Byttebier

Zoen

Sionstraat

Rvhove

Caroll

Wijngaardstraat

Couteaux & Co

Vitrine Snipes

Stationsstraat

La Bodeguita del Medio

Foto Verstraete

Gentsesteenweg

Apotheek BlauwblommeWe bedanken alle winkeliers om plaats te voorzien in hun etalage !!


Er zijn ook kleine K-Dolls terug te vinden aan het onthaal in het stadhuis (Leiestraat), en de toeristische dienst (Beginhofstraat).


Op al deze locaties zijn flyers terug te vinden met de wandeling.

Met medewerking van :