K-dolls in K-town


Serviceclub Kiwanis Kortrijk vierde zijn vijftigste verjaardag in 2023 met een bijzondere kunsttentoonstelling. Levensgrote poppen verschenen in het stadsbeeld van Kortrijk. Deze K-dolls zijn de grotere broers en zussen van de Kiwanispoppen.


Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers. Hun doel is een bijdrage leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Eén van hun bekendste projecten is dat van de Kiwanispop. Elk kind dat opgenomen wordt in AZ Groeninge krijgt zo’n popje. Het is niet bedoeld als speelgoed, maar als therapeutisch middel. Het zorgt ervoor dat kinderen minder angst en pijn ervaren. De afgelopen jaren deelde de serviceclub er al enkele duizenden uit.


"Ik ben enorm blij dat Kiwanis Kortrijk deze tentoonstelling naar Kortrijk haalde. Het gaat om een zeer sociaal project in samenwerking met AZ Groeninge waaruit een kunstige en creatieve uitloper ontstond, het past dan ook perfect in Kortrijk en Culturele Hoofdstad ! De 5 unieke Kortrijkse poppen zien er alvast prachtig uit en ik hoop dat de wandeling mensen kan bekoren én hen kan overtuigen om een K-doll te kopen als steun." Axel Ronse, schepen van Cultuur


K-dolls en lokale kunstenaars


De grote K-dolls (220 cm) die in februari 2023 in Kortrijk opdoken, zijn een artistiek verlengstuk van de Kiwanispopjes. Deze reizende tentoonstelling deed al verschillende Europese steden aan en kwam nu voor het eerst naar West-Vlaanderen.


"Het was voor ons de ideale gelegenheid om onze naam en vooral onze projecten bij het grote publiek kenbaar te maken." Serviceclub Kiwanis Kortrijk


In elke stad waar de expo passeert, krijgen enkele lokale kunstenaars de kans om een grote pop te bewerken. Deze levensgrote poppen van 220cm werden onbaatzuchtig door lokale artiesten beschilderd en in een echte kunstroute geëxposeerd in de historische binnenstad van Kortrijk. In Kortrijk waren de lokale kunstenaars niemand minder dan Rik Vermeersch, Mieke Gydé, Analucia Moreno-Concha, Monica Villarroel en Joke Demeyere. Hun werk was vanaf 10 februari te zien, en dan werd ook een wandelroute geopend langs een vijfentwintigtal K-dolls. Naast een twintigtal bestaande poppen waren er dus 5 gloednieuwe en lokale K-dolls te bewonderen.


Opbrengst voor kinderen


Naast de grote poppen, kwamen er ook kleinere exemplaren (ca. 35cm) in de etalage van lokale handelaars van het Kortrijkse centrum waarvan een groot aantal van Kortrijkse makelij waren. Ze werden onder andere bewerkt door leerlingen van Academie Kortrijk en mensen van Groep Ubuntu. Alle poppen waren te koop, er werden uiteindelijk 5 grote en net geen 100 kleine poppen verkocht, een groot succes ! Met de opbrengst kon de serviceclub niet alleen ziekenhuispopjes financieren, maar ook andere projecten ten bate van de jeugd in Kortrijk en omgeving.